jueves, 23 de agosto de 2012

Llatí, 4rt. d'ESO: solucionari de les activitats de repàs per a l'examen de setembre

RESPOSTES ORIENTATIVES DE LES ACTIVITATS
1. Nominatiu, S; vocatiu, ordres; acusatiu, CD; genitiu, CN; datiu, CI, i ablatiu, CC.

2. La paraula patrimonial no ha experimentat canvis fonètics a la seva evolució tan importants com els cultismes
a) lingüística (cultisme) i llengua (mot patrimonial)
b) home (cultisme) i homínid (mot patrimonial)
c) saeta (cultisme) i sagitari (mot patrimonial).

3. a) Genitiu plural; b) datiu i ablatiu singular; c) acusatiu singular; d) datiu i ablatiu plural, i e) acusatiu plural.

4. a) 3ra. pers. del singular del present d'ind.: ell/ella és; b) 1ra. pers. del plural del pretèrit plusquamperfet d'ind.: nosaltres havíem construït; c) 3ra. pers.del singular del pretèrit imperfet d'ind.: ell/ella anava; d) 2na. pers. del singular del pretèrit perfet d'ind.: tu has caminat, i e) 3ra. pers. del plural del pretèrit perfet de subj.: ells/elles hagin begut.

5. a) 3ra. pers. del singular del futur perfet d'ind.: haberint; b) 3ra. pers. del plural del pretèrit plusquamperfet d'ind.: docerant; c) 1ra. per. del plural del pretèrit perfet d'ind.: vidimus; d) 2na. pers. del singular del pretèrit plusquamperfet d'ind.: aperas, i e) 3ra. pers. del singular del futur perfet d'ind.: venerit.

6. Les poetises expliquen fàules a les noies / Els coloms beuen aigua / Els soldats tenen moltes armes / El nen entra content a l'escola / Les dones porten roses als soldats romans / L'exèrcit té moltes armes / Càtul té amics / Dèdal, home de gran ingeni, va ser desterrat a l'illa de Creta.

1 comentario:

  1. Per problemes tècnics amb el sistema d'edició d'entrades, les activitats que falten es corregiran presencialment a la classe del 2 de setembre de 2012.

    Disculpeu les molèsties.

    ResponderEliminar